Typy zdravotnických oděvů

Sestry, lékaři vědí, že to, jak vypadají, působí na pacienty, o které se starají, nebo které léčí. Okřídlené přísloví, že šaty dělají člověka, v tomto případě platí velice dobře - profesionální vystupování a vizáž dělá doktora nebo zdravotníka.

Dobré vystupování v lékařském stejnokroji a zdravotnickém oblečení obecně vysílá pacientu jednoznačnou zprávu - je tu profesionál, který bere svoji práci vážně - a pacient pak snáz chová k lékaři důvěru. Jakýkoliv zdravotnický nebo lékařský oděv musí vypadat dobře a při tom především poskytovat dostatečnou volnost pohybu a flexibilitu k efektivnímu vykonávání zdravotnického řemesla. Zdravotnické oděvy navrhované a vyráběné v posledních letech odpovídají těmto požadavkům, jsou precizně navržené tak, aby dodaly lékařům jejich profesionální vzhled a do jisté míry jim usnadnily jejich náročnou práci.
zdravotnické oděvy


Typy lékařských oděvů

Lékařské oděvy zahrnují širší skupinu svrchního oblečení, ze kterých lze kombinovat v případě výhonu zdravotnického povolání podle chuti a momentálních potřeb. Níže uvedeme základní typy, se kterými se setkáte v nemocnicích a zdravotnických zařízeních

Laboratorní pláště:

Zejména v minulosti byly naprostým základem lékařského šatníku a sloužily ve všech lékařských profesích. Po celá desetiletí byly tyto lékařské oděvy symbolem lékařského řemesla a především čistoty ve zdravotnickém zařízení. Většina pacientů ve zdravotnictví dává dokonce přednost tomu, když jejich lékař nosí bílý plášť při výkonu své práce. V poslední době však lékaři a další profesionálové v oblasti péče o zdraví cítí, že lékařský plášť není zdaleka dost pohodlný a se svými záhyby a kapsami se může podílet na snadném přenášení infekce. Trend bílého pláště se tak často mění a lékařský personál začíná používat odlišné zdravotnické oděvy.
zdravotnický plášť

Dvojdílný lékařský komplet - kalhoty a halenka

Svým původem z operačních sálů pochází nyní nejčastěji používané lékařské zdravotnické oděvy - do kompletu laděné kalhoty s halenkou nebo tričkem s dnes již klasickým výstřihem do V. Dvojdílné komplety vytlačují zejména lékařské pláště a najdete je již nejen na operačních sálech, ale i v běžné ambulanční praxi a v ordinacích. V různých barvách a střizích, v kombinacích s košilí nebo i šortkami dnes uvidíte tyto zdravotnické oděvy na sestrách, lékařích a dalším personálu nemocnic. Zdravotnické oděvy tohoto typu jsou navrženy zejména tak, aby neobsahovaly žádné záhyby a prostor pro přenos infekce. Tyto oděvy se snadno perou a udržují, a snadno nahrazují, pokud dojde k jejich vážnějšímu poškození. Z operačních sálů do celé lékařské praxe se rozšířily zejména díky své praktičnosti a pohodlí, a nyní na ně narazíte i mimo lékařské prostředí například v potravinářských provozech nebo laboratořích.

Sesterské stejnokroje

Sestry jsou nejvytíženější zdravotnický personál. Velice často sestry upřednostňují klasické a tradiční vzezření s krátkými bílými šaty. V některých střizích a barvách se používají již desítky let. V různých podobách se šaty nebo kombinace halenky s kalhotami či tričkem používají ve všech zdravotnických zařízeních. S drobnými změnami stále tyto zdravotnické oděvy vypadají jako o generaci starší modely, ale díly úpravám a moderním materiálům jsou mnohem pohodlnější a poskytují tak nezbytný komfort pro soustředěný výkon zdravotnického zaměstnání. Tento typ stejnokrojů je cenově dostupný a jako takový je v nemocničních zařízeních velmi populární.
zdravotnické oděvy

Zdravotnické oděvy zahrnují i řadu doplňků a vnějších vrstev oblečení, použitelných podle situace i v exteriérech. Ke zdravotnickým oděvům dodavatelé zpravidla nabízejí i zdravotnickou obuv, opět v souladu s módními trendy a přitom navrženou pro bezpečný a pohodlný výkon lékařského povolání.

Žádné komentáře:

Okomentovat