Zelená a modrá - proč se používají u zdravotnických oděvů?

Zdravotnictví a zejména zdravotnické oděvy má člověk vždy spojené zejména s bílou barvou. Bílé jsou nebo bývaly stěny, nábytek, obuv, veškeré oblečení a pomůcky. Proč, to není těžké odhadnout - bílá barva se při umývání a praní nejlépe zrakem posoudí jako špinavá nebo čistá. Tak proč se v poslední době objevuje ve zdravotnických zařízeních tolik barev a proč se mění barvy zdravotnických oděvů? Opět Vás některé důvody napadnou samy, jiné nikoliv.

Jak jsme již psali v článku o historii zdravotnických oděvů, v průběhu celé historie medicíny se zdravotnické oděvy objevují až poměrně nedávno, v devatenáctém století. Do té doby lékaři ordinovali v civilním oděvu a hygiena nebyla ani v plenkách. Až teprve ve století dvacátém získává lékařská obec určité povědomí o infekci, bakteriích a sterilitě. Tím se na světlo světa dostávají speciální zdravotnické oděvy v bílé barvě, kde je každé ušpinění dobře vidět a které se tudíž snadno udržují hygienicky nezávadné.
 
zdravotnické oděvy
 
 
Stále častěji narazíte v lékařském zařízení na zdravotnické oděvy v modré nebo zelené barvě, nebo v dalších pastelových odstínech. Víte, kdy nastal odklon od bílé barvy, a co ho způsobilo?
 
Zatím co lékařský personál, který je ve styku s veřejností, do nedávna dával přednost bílým plášťům, na operačních sálech nutnost dala vzniknout speciálnímu střihu zdravotnického oděvu - haleně bez kapes krátkým rukávem a výstřihem do V, a rovným hladkým kalhotám. Nepřítomnost jakéhokoliv záhybu, kapsy, lemu nebo manžety znesnadňuje zachycení jakékoliv špíny, která by ze zdravotnického oděvu udělala v nemocničním prostředí nebezpečný přenašeč infekce. A právě na operačním sále také musíme hledat původ odklonu od sterilní bílé barvy směrem k zelené a modré.
 
Ještě v nedávné historii i na operačním sále převládala všude bílá barva. Vytížení chirurgové ale zpozorovali velmi znepokojivý jev - pokud je všechno kolem bílé, včetně operačního stolu a všech oděvů, velmi to zatěžuje oči. A k čemu je chirurg s unavenýma očima? Ten může být v krajním případě i nebezpečný. Aniž by byla ohrožena základní funkce lékařského oblečení, bylo potřeba přijít s nějakou barevnou odchylkou, která by stále prozradila jakoukoliv špínu, ale poskytla unaveným očím chirurga dostatečně kontrastní prostředí pro snadné ostření očí.
 
Důvodů, proč se do zdravotnického prostředí vrací barvy, je jistě mnoho. Sterilní bílé prostředí působí špatně i na pacienty, některé přímo děsí. Stejně jako lékaři, i pacienti návrat barev do zdravotnických zařízení uvítali.
 
zdravotnický plášť sesterské šaty
 
A jak jste na tom Vy? Dáváte přednost klasickému bílému plášti, nebo se Vám více líbí pastelové barvy?

Žádné komentáře:

Okomentovat