Zdravotnické oděvy pro moderní profesionály v oblasti péče o lidské zdraví


V okamžiku, kdy vejdete do zdravotnického zařízení, vždy se na prvním místě díváte po někom ve zdravotnické uniformě - zdravotnickém oděvu. Pokud by zdravotníci nenosili jednotné uniformy, nastal by ve zdravotnických zařízeních chaos, kdy by lidé nebyli schopni rozeznat na pohled zdravotníky od návštěvníků a pacientů. Pokud se člověk vydá do zdravotnického zařízení, přichází s potřebou řešení svých zdravotních komplikací a svoji důvěru upíná k profesionálům, pro něž je zdravotnické oblečení symbolem jejich profese.


Zdravotnické oděvy jako takové existují již od devatenáctého století. V té době to byly nicméně především zástěry, které lékařům a sestrám sloužily jako ochrana civilního oblečení před ušpiněním při operaci pacienta.  Hygiena tehdy nebyla ještě ani v začátcích. Tyto zdravotnické zástěry dostaly nový vzhled s příchodem zdravotnických plášťů, laboratorních oděvů a dalších oděvních doplňků. Zdravotnické oděvy od té doby prodělaly mnoho úprav a poté nastala zlatá éra laboratorních plášťů, které si dodnes spojujeme s výkonem lékařského řemesla a dodnes jsou hojně používány.

zdravotnické oděvy

Moderní zdravotnické oděvy mají svůj půvab i při použití klasické bílé barvy bez dalších ozdob

Laboratorní pláště jsou nejoblíbenějším zdravotnickým oděvem, dodnes hojně rozšířeným. Veřejnost dokonce dává lékařům oblečeným v plášti přednost, protože podvědomě vnímá jeho autoritu a záruku profesionality, sebedůvěry a zkušenosti. Zkušenosti a znalosti jsou tak podvědomě spojené v myslích pacientů s důstojným oblečením lékaře, tedy pláštěm. Stejně tak lékař oblečený do zdravotnického stejnokroje cítí určitou hrdost a profesní zodpovědnost. Proto je nošení zdravotnických oděvů pro lékařský personál závazné a zakotvené v předpisech všech zařízení.

zdravotnické oděvy

Pokud se navíc přidají barvy, stanou se zdravotnické oděvy módním doplňkem, který skvěle podtrhne přirozenou eleganci.

V dnešní době už výběr zdravotnického oblečení není omezen jen na bílé pláště, ale prošel řadou transformací, aby odpovídal soudobým módním trendům. Doktoři a sestry dnes mohou dosáhnout určité odlišnosti díky široké škále zkrácených halenek, různých střihů kalhot, sukní a také zdravotnické obuvi. Kromě těchto možností jsou tu ještě doktorské haleny s výstřihem do V, sesterské stejnokroje, kalhoty, ale i čepice, všechno vyrobené z moderních prodyšných a hygienických materiálů.

dámské zdravotnické oděvy

I při použití několika tlumených barev se dnes nabízí množství vkusných kombinací a střihů zdravotnických oděvů

Dokonce ani barva zdravotnických oděvů nemusí být dnes vždy bílá. Původně byli lidé pracující ve zdravotnictví považováni za nudně oblečené lidi bez vkusu, ale to se dnes mění s příchodem nových střihů a barev zdravotnických oděvů. Výběr barev se ale liší podle úseku zdravotnického zařízení a typu práce. Například pediatři nosí dnes zdravotnické oděvy dokonce s obrázky pohádkových postav, které jim usnadňují práci s dětskými pacienty.

Změny ve zdravotnických oděvech ovlivnily způsob, jakým se dnes lékaři oblékají. Rozhodně se nedá již říct, že by chodili oblékaní nudně a že by lékaři postrádali vkus. Naopak dostali vzhled sebevědomých profesionálů s vytříbeným stylem.

Žádné komentáře:

Okomentovat